Leasing calculator

лв.(lv.)
%
год.
лв.(lv.)

Какво е да караш открита кола?

Какво е да караш открита кола?

Съвсем скоро идва лятото и започват жегите и отпуските, когато всеки отива да търси прохлада някъде по морето. Вие сте поели по дългия напечен път в старата си кола, на която за лош късмет и климатикът се е развалил, потта се лее от вас, защото не смеете да отворите прозореца, за да не вдигате разхода на гориво, а и да не настинете. И тогава край вас прелита една мечта! Изпреварва ви двуместно кабрио, карано от спортно облечен мъж със слънчеви очила, а до него се вози супер мадама, чиито коси леко се полюшват от вятъра. Леко, наистина, а не като вашият перчем, криещ плешивото петно отгоре, който се опитва да отлети, веднага щом открехнете прозореца на колата. Иска ви се да сте на негово място, да порите пътя с откритата си кола и всички да се обръщат след вас, дори не забелязвайки плешивината ви.

Всъщност, това не е толкова трудно. Откритите коли не са някаква новост, така че може да се намерят употребявани по всеки джоб – само трябва да се свържете с търговците на стари автомобили от автосалоните. Може да си изберете от богата гама открити МСП-та – от най-обикновени, през високопроходими, та до спортни коли. Има ги и с 2, и с 4 врати, макар и по-рядко. Както и с мек сгъваем покрив (гюрук), или с твърд. Откритите автомобили може да се групират в няколко категории:

 • Роудстър – класически двуместни спортни коли (като BMW Z8), без рамки на прозорците, с мек сгъваем покрив. В миналото именно те са били много по-разпространени, отколкото автомобилите с покрив, които са се срещали по-рядко и са били по-скъпи (как се обръщат нещата, а?).
 • Полу-кабриолети – тези автомобили имат прозорци с пълни рамки на вратите, както и странични колонки, така че само хоризонталната част на тавана е мека и се навива назад. Класически представител на този тип открити коли е Дьо Шево-то (Citroën 2CV), на монахините от полицейските серии с Луи Дьо Финес.
 • Открити автомобили с 4 врати – макар и по-рядко срещани, те не са мираж и съществуват. Сред най-често продаваните са класическите „джипки“ - Jeep Wrangler.
 • Купе кабрио – тези двуврати коли исторически са еволюирали от файтоните, превозващи пътници, които са имали открити страни и сваляеми покриви, предпазващи хората от прищевките на времето. Mazda RX-7 е ярък представител на този тип кабриолети.
 • Оф роуд – високопроходими автомобили със сваляеми покриви, като споменатия вече Jeep Wrangler, но и още много модели на Suzuki, Land Rover и др.
 • Хибрид между горните – такава се явява рожбата на Ситроен - C3 Pluriel. Този автомобил съчетава в себе си почти всякакви видове подвижен покрив. Мекият таван може да се сгъва на хармоника над задните седалки като при полу-кабриолетите, оставяйки задния прозорец на място, да нагъне към хармониката и него като кабрио с гюрук, може да се сваля напълно заедно със или пък без задния прозорец, като останат рамките над вратите, а може да се махнат и самите рамки като при роудстърите.

След като вече сте си отговорили положително на въпроса дали покривът на вашата кола да е сгъваем или не, следва да поставите следващото питане – твърд или мек го искате? Почти няма мъж или жена, които да изберат „мек“ като отговор, но когато става дума за автомобилни покриви, нещата може да стоят по различен начин. Тук верен отговор няма, и двата варианта си имат и плюсове, и минуси и в крайна сметка, всичко опира до личните предпочитания. След като сте решили вашият автомобил да е кабриолет (който сам по себе си не е най-практичната кола), изборът какъв покрив да има, също не е нужно да е продиктуван от определени функционалности.

Гюрукът е изработен най-често от винил или дебел плат, като задният прозорец при някои модели автомобили е стъклен, а при други – пластмасов или „мек“. Той е по-лек и лесен за събиране в сгънато състояние, като може да се прибира в багажника на колата или да стои нагънат на хармоника зад задните седалки (или зад предните, ако возилото разполага само с две). Недостатъците му са, че може да не уплътнява много добре и в купето да проникват влага, прах и шум.

Сгъваемият твърд покрив стана много популярен след 2006 г. Той се изработва най-често от метал (стомана или алуминий), или от пластмаса и се състои от 2 до 5 свързани помежду си части. Сгъва се и се прибира в багажника на колата, което малко смалява полезния му обем, но пък когато карате кабриолет, никой не очаква от вас да возите чували със зарзават за зимнина, да речем. А и винаги може да натоварите някой малък гардероб направо в купето на колата, все пак няма покрив, който да ви пречи да го направите. Основният плюс на твърдия покрив е, че осигурява сигурност за автомобила ви (трудно може да се разцепи с джобно ножче, за разлика от гюрука), както и лесно регулируем вътрешен климат, което за нашите географски ширини има голямо значение.

И като заговорихме за предимства, нека ги обобщим, като сложим повечето видове кабриолети под общ знаменател.

Предимства:

 • Видимост – тя става практически неограничена, всички „слепи петна“ изчезват.
 • Проветрение – вече нямате нужда от ароматизатор „борче“ за купето на колата, всички миризми на чорапи и дюнер просто ще излитат през липсващия покрив.
 • Лесен достъп – на кого въобще му трябват врати, като може просто да скокне в колата. Е, ако физиката не ви позволява да скачате, може просто да се изтъркаляте вътре.
 • Превозване на извънгабаритни обекти – за гардеробите вече ви казахме, но колата без покрив е много удобно решение и за много високите хора.
 • Гъвкавост – между половин и една минута отнема на повечето автомобили да се превърнат от купе или седан в кабрио. Така при първите капки дъжд може просто да спуснете покрива над главата си, вместо спешно да търсите мост, под който да се скриете.
 • Класа и стил – не може да отречете, че дори и по-скромните модели коли изглеждат добре, когато са топлес и привличат погледите, особено у нас.

Както са казали хората – „Кеф цена няма“, така че ако твърдо сте решили да се поглезите – тичайте към първия автосалон!

Вашият коментар