Leasing calculator

лв.(lv.)
%
год.
лв.(lv.)

Какво е ABS – Антиблокираща Система за Сигурност

Какво е ABS - Антиблокираща Система за Сигурност

 

Аnti-lock braking system - ABS е електронна антиблокираща система за сигурност, която се монтира в съвременните модели автомобили. Нейната роля е да предотвратява блокирането на колелата на автомобила в случай на рязсигурко натискане на спирачния педал или при спиране на хлъзгава пътна настилка.

ABS системата прави възможно постигането на максимално сцепление между гумите на автомобила и пътя, при рязко спиране. Това значително намалява спирачния път на колата и водачът запазва управляемостта над моторното превозно средство. Вероятността колелата да блокират в случай на рязко спиране е много голяма и особено, ако пътната настилка е мокра или заледена. Тогава колата се плъзга като шейна по пътя, шофьорът губи контрол над МПС-то, съответно и спирачният път на автомобила става значително по-дълъг.

безопасност при аварийно спиране

Кога и Как се задейства антиблокиращата ABS система

Когато автомобилът спира нормално, ABS не се задейства. Тя се активира, само когато системата отчете, че колелата са пред блокаж. Управлението на тази система се случва автоматично през микрокомпютър. Информацията, която стига до този компютър идва от специални датчици, които са монтирани в колелата. Тяхната задача е да следят въртенето на колелата, подавайки сигнал на микрокомпютъра за необичайни и резки отклонения.

След като е обработил подадената информация, микрокомпютърът извършва контрол върху налягането на спирачната течност към колелата, с помощта на електромагнитни клапани.

Този контрол се случва по следния начин: Системата отчита, че едно от колелетата е на път да блокира. Като защитна реакция тя намаля за кратко налягането към спирачния механизъм на съответното колело, отпускайки го и след това много бързо го увеличава отново, поддържайки работата на колелото в състояние пред блокиране. Това се усеща от шофьора като леки вибрации (пулсации) на педала за спирачките. Тези вибрации се предават по цялото превозно средство.

Колите, които работят с ABS система имат съответния индикатор на арматурното табло, който светва, при активиране на системата (аварийно спиране), също и при подаване на контакт, но няколко секунди след момента на потегляне, той угасва. Това показва, че системата работи.

табло на модерна кола

Как да разберем, че има проблем с ABS системата

Ако индикаторът за ABS на арматурното табло светне по време на движение, когато не сте натиснали спирачния педал, това означава, че е установен проблем със системата (отказ). Това светване на индикатора цели да предупреди водача на превозното средство за съществуващия проблем. Установяването на проблем в системата се дължи на самодиагностиката, която се случва през няколко секунди и следи за правилното функциониране на ABS.

При установяване на проблем с ABS системата, трябва да знаете, че автомобилът ще може да спира нормално, както всеки друг път, но ако се наложи аварийно спиране, не е гаранция, че системата ще заработи.

шофьор в нов автомобил

Автомобили с (ABS)

Важно е да знаете, че автомобили с ABS система са много по-надеждни и защитени. Когато обикаляте автокъщите, за да си купите автомобил, обърнете внимание, дали избраното от вас моторно превозно средство има антиблокираща ABS система. Както казахме по-рано, такава имат сравнително по-новите модели коли.

И все пак не разчитайте на 100 процента на тази система, защото нейната основна функция е да оптимизира процеса на аварийно спиране. Тя осигурява максимална ефективност на спирачките, намалявайки спирачния път до определен физически праг. Но както знаете факторите: скорост, коефициент на сцепление между пътя и гумите и състояние на пътната настилка, определят до много голяма степен дължината на спирачния път.

Вашият коментар